Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας - Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Λογότυπο φορέα
· ΑΕΙ · Κέρκυρα

Την τελευταία δεκαετία οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο των οπτικοακουστικών μέσων, σε συνδυασμό με τις αναζητήσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής, ορίζουν ένα νέο πεδίο έκφρασης και δημιουργίας. Στο πλαίσιο αυτό η συστηματική εκπαίδευση και κατάρτιση επαγγελματιών και καλλιτεχνών στον τομέα της Οπτικοακουστικής Τέχνης συνιστά πρωταρχική ανάγκη. Οι θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, όμως, που απαιτούνται στην παραγωγή κατάλληλα εκπαιδευμένων ατόμων, ειδικών στους παραπάνω τομείς, παρέχονται σήμερα μεμονωμένα και σε ελλιπή βαθμό από διάσπαρτες και ξένες μεταξύ τους εκπαιδευτικές μονάδες του συστήματος της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας ιδρύθηκε το 2004 στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ, με σκοπό να καλύψει για πρώτη φορά στη χώρα μας την έλλειψη αυτή. Είναι ένα υβριδικό Τμήμα όπου έμφαση δίδεται στην σύγκλιση της τέχνης με την τεχνολογία στο πεδίο της έρευνας και της διδασκαλίας. Το αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης εναρμονίζεται με τα σύγχρονα διεθνή ερευνητικά δεδομένα του ψηφιακού πολιτισμού.

Αποστολή

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, σύμφωνα με τον Ιδρυτικό του νόμο (Ν.325/2004), έχει ως αποστολή: να καλλιεργεί και να προάγει την οπτικοακουστική έκφραση μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας γύρω από τις εφαρμογές της σύγχρονης οπτικοακουστικής τεχνολογίας στον ευρύτερο χώρο της τέχνης και της μαζικής επικοινωνίας

Τακτικοί Στόχοι

Οι Τακτικοί Στόχοι του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας ορίζονται ως:

  1. διδασκαλία νέων μορφών οπτικοακουστικής έκφρασης,
  2. επιστημονική έρευνα γύρω από τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας στην παραγωγή,
  3. επεξεργασία του ήχου και της εικόνας, και οι νέες καλλιτεχνικές μορφές που προκύπτουν από αυτές,
  4. εφαρμογή των παραπάνω στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της επικοινωνίας.

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας έχει τεθεί σε ισχύ από το Ακαδημαϊκό Έτος 2008 – 2009. Σχεδιάστηκε σύμφωνα με τη Συνθήκη της Bologna και υιοθετεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς-Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (European Credit Transfer Units ECTS).

Το Πρόγραμμα Σπουδών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων της εικόνας και του ήχου προσφέροντας ένα ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο. Συνδυάζει την μελέτη των παραδοσιακών τρόπων έκφρασης με την διερεύνηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η χρήση των νέων μέσων. Η οικειοποίηση της γλώσσας της οπτικής επικοινωνίας, ο επαναπροσδιορισμός της διαδικασίας αντίληψης των οπτικοακουστικών πληροφοριών, η καλλιέργεια της ικανότητας οπτικοακουστικής αποτύπωσης των ιδεών, οδηγούν στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων, αλλά και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Στους επιμέρους στόχους του προγράμματος σπουδών εντάσσονται η οικειοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος, η εξοικείωση με τα κινήματα του εικοστού αιώνα και τις σύγχρονες εξελίξεις στις τεχνολογίες του ήχου και της εικόνας, η σύνθεσή τους και οι προεκτάσεις τους στις τεχνολογίες νέων μέσων και ιδιαίτερα η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων δημιουργίας που προσφέρουν τα νέα μέσα στην Τέχνη.

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στηρίζεται στο τρίπτυχο:

Θεωρία + Τεχνολογία + Τέχνη

Η οργανωτική δομή του Προγράμματος Σπουδών παρουσιάζεται στο παρακάτω διάγραμμα και έχει τρεις Θεματικούς Τομείς, δύο οριζόντιους (Θεωρία, Τεχνολογία) και έναν κάθετο (Τέχνη), ο οποίος έχει τρεις άτυπες κατευθύνσεις (Ήχου, Εικόνας, Ήχου & Εικόνας)

Ο Θεωρητικός Θεματικός Τομέας περιλαμβάνει μαθήματα γύρω από την ιστορία και την θεωρία των οπτικοακουστικών τεχνών, την φιλοσοφία της επικοινωνίας και την σημειολογία των μέσων, την παιδαγωγική των οπτικοακουστικών μέσων, την πολιτιστική διαχείριση, καθώς και μαθηματικά και εισαγωγή στην επιστημονική μεθοδολογία.

Ο Τεχνολογικός Θεματικός Τομέας περιλαμβάνει μαθήματα γύρω από την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία των οπτικοακουστικών μέσων, με έμφαση στην Πληροφορική και τις εφαρμογές της.

Τα περισσότερα μαθήματα του Θεωρητικού Τομέα και του Τεχνολογικού Τομέα είναι υποχρεωτικά.

Ο κάθετος Θεματικός Τομέας του προγράμματος σπουδών, αυτός της Τέχνης, συμπεριλαμβάνει δημιουργικά μαθήματα, όπως Επαγγελματική Φωτογραφία, Ηλεκτρονική Μουσική, Γραφικές-Γραφιστικές Τέχνες, Μοντάζ Κινούμενης Εικόνας, Διαδραστικά Συστήματα Ήχου, Εγκαταστάσεις & Οπτικοακουστικά Μέσα, Τέχνη Υπολογιστή-Τέχνη Διαδικτύου, Εμψύχωση Τρισδιάστατων Μοντέλων, Διαδραστικά Συστήματα Ψυχαγωγίας, Εικονογράφηση Κόμικς & Εφαρμογές Κινούμενης Εικόνας, Εικονική-Επαυξημένη Πραγματικότητα, Πολυμεσικές Εφαρμογές Ψηφιακών Συλλογών Τέχνης.

Τα περισσότερα μαθήματα του Θεματικού Τομέα της Τέχνης είναι επιλογής (ειδικά στα προχωρημένα εξάμηνα σπουδών). Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά το πρόγραμμα σπουδών εξαιρετικά καινοτόμο καθώς παρέχει την δυνατότητα στους φοιτητές να δημιουργήσουν δυναμικά μία εξατομικευμένη κατεύθυνση σπουδών, η οποία, αν και άτυπη, ανταποκρίνεται στα δικά τους ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις.

Οι φοιτητές, κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών τους, εκτός από ατομικές και ομαδικές εργασίες (πρακτικές και θεωρητικές), παρουσιάζουν εργασίες τους σε εκθέσεις και εκδηλώσεις σε πραγματικούς χώρους ή στο διαδίκτυο. Επίσης, μέρος του Προγράμματος Σπουδών αποτελούν οι ημερίδες, το ετήσιο φεστιβάλ, το πρόγραμμα ομιλιών και σεμιναρίων, στο πλαίσιο των οποίων έρχονται οι φοιτητές σε επαφή με προσωπικότητες της τέχνης και της επιστήμης, καθώς και οι εκπαιδευτικές εκδρομές/επισκέψεις σε καλλιτεχνικούς χώρους και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η διδακτική δραστηριότητα υποβοηθείται και συμπληρώνεται μέσω της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης e-class του Ιονίου Πανεπιστημίου, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές της και προσφέροντας ένα ισχυρό μέσο ανταλλαγής πληροφορίας και επικοινωνίας μεταξύ των διδασκόντων και των φοιτητών.